Monday, 22 December 2014

Muhammad Ammar 7mth3w++

Salam,
Dah lame sangat dah xmenghapdate belog. Sb nye aku skrg dah very the busy the body mother. Pheww~ Ni pon tgh bergelut dengan Ammar semata2 nk taip entry ni. Juz nk idupkan balik belog yang dah lame x disentuh and dibelai. Sian tol belog nih. Mahapkan hemak yee. Sebab dah mengabaikan ekau wahai belog kesayangan. Sekarang ni hemak ade misi lebih penting daripada menghapdate ekau.

Lagi 4 hari genaplah Ammar 8bulan. Pheww. Kejapnye mase berlalu.. Err..

Alahai anak nihhh.. Eyakk plak. Nti sambung balik.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Okeh, dah selesai cuci eyak ammar. (Ala2 live update gittewww) Sejak makan byk nih, asik eyak jer. Nasib baek awk eyak nak. So, xde la ibu riso sangat solid food tuh terperam lam usus awk. Maken byk makan, maken byk pampers abes. nampaknye ibu kena tambah duit tabung utk pampers n wet tissue awk. Nanti mintak abi tambahkan elaun ibu. Ihiks..

Okeh, Ammar start makan solid food 6bulan 10 hari. Aku start dengan puri pisang. Eksaited ibu ni blend tau. Siap wat stok utk seminggu (lbh kurang). Haa.. sblm tu, abi bkn maen eksaited lagi belikan baby bullet. Senang utk ibu wat kan solid food/ puri. And senang jgk utk wat stok makanan awk. So, xyah la watkan ari2.

Ni baby bullet yang aku belikan utk ammar
Punye la eksaited aku nk bagi ammar mkn pisang. Dengan muke yang ade senyum, mulut ternganga sket, Aaaaaaa... kasi puri pisang kat ammar. 1st time dapat rase makanan selain daripada susu, ammar da wat muke pelik. Cumill sangat2.. Mentah2 die tolak puri pisang. Esoknye cube lagi. Xmo jugak. Last2 ibu surrender. So, Ammar bergantung pada susu jee.

Nak dijadikan cerita, weekend tu, kitorang g jalan2 kat Alamanda. Lunch kat KFC. Order Snack Plate. Ade ler mshed potato. Korek2 n bagi yg xbercampur dengan black pepper sauce tu. Calit sket, bagi ammar try. Ek ehh, sedap plak tgk die jilat2. Then, bagi lagi.. Makan lagi. Tp, mkn xbyk laa.. Makan sket. Tp, padan la dgn umur. Mmg sket jer. Balik nye, terus g cari potato. Wat puri potato. Die memang makan. Phewww~ Lega tgk die makan. Lepas try 4days rule tu, try bagi carrot plak. Makan jugak. Lepas 4 hari, campur carrot & potato. Alhamdulillah. Sangat2 berselera. Makan pun maken hari, maken banyak. Seronok plak bagi die makan. Aku pun maken rajin masakkan untuk dia. Alaa, stim n blend je pun. Wat kan banyak2. Cube bagi epal, xleh. Ammar allergic pada epal. Abes naek merah2 kat leher, badan n tepi2 mulut die. Aku stop kan epal. Lepas tu, cube bagi papaya, kurma n skrg ni peveret Ammar is Pumpkin Puree.. Kalau bagi labu tu, sebijik labu tu bleh abeskan utk 4x makan jer.. Phewww.. Berselera nau.. Suke ibu tgk Ammar mamam..

Sekarang ni tgh fenin nk bagi ape plk kat Ammar. Brokoli die mmg tolak mentah2. Ditolak2 dengan lidah. Bile suap, alih muke. Da pandai pilih2 eaaa.. Memang ank ibu abi btol laaa.. Xmakan sayur2 ijau. Uhuk3. Okey laa, pada yang baru nk start bagi solid food pada baby, Selamat Berjaya & Sila Kentalkan Hati Anda utk bagi anak makan.. :)



No comments:

Post a comment