Thursday, 13 March 2014

HbA1c dan BSP

Salam.
Kandungan aku da masuk 32 minggu. bermakna kandungan da mencecah 8bulan. ade lebih kurang 8minggu lg untuk baby kluar yerrr.. alahai, xsabo plak nak nengok baby kami. cepat la mase berlalu.

Hokayy,

20 Feb 2014, aku kena buat MGTT atau nk senang sebut, minum air gula. disebabkan berat aku naik xmenentu, asik terlebih jer.. doc ckp kena naikkan 2kg sebulan. tp, aku bantai naik 2.8kg sebulan laa, 2.6kg sebulan laa.. haaa, nah!! hamekk !! da kena minum air gula dahh. hehe. tp, bkn sb tu sgt pon. skrg ni, untuk ibu2 yg berumur 25 tahun ke atas mmg kena minum air gula sb risiko tinggi untuk menghidap GDM atau kencing manis semasa mengandung. Ni bacaan aku sblm dan selepas minum air gula.





Sebelum minum, kandungan gula dalam darah aku, 4.66mmol/L (normal). Tp, lepas 2jam minum air gula, hamekk kau!! 8.12mmol/L..bapak tinggi bacaan nye. Hape lg, hemak pon terus dikategorikan sebagai penghidap GDM semasa mengandung. Eh, jap. sebelum tu, meh nk gtau camane prosedur untuk MGTT:
1) Mak2 kena berpuasa bermula 10malam hari sebelum sebelum minum air gula. mcm aku, kna minum air gula 20 feb jam 8pagi. so, 10mlm 19 feb aku da kena puasa.
2) Pada pagi appointment, dengan perut kosong, hulurkan lengan anda dan nurse akan amik darah pada lengan anda. xkesah la kanan atau kiri.
3) Nurse bagi minum air gula. Bukan sikit. separuh cawan plastik yg jual kat foodcourt tu. tp, aku bernaseb baek sebab dpt minum air gula berperisa blackcurrent. hehe.nyummy..!!! ade org dpt minum air gula yg pure punye air gula. tp, kat klinik kesihatan putrajaya sume berperisa.
4) Kena tunggu 2jam. dan kite dilarang sama sekali untuk makan dan minum.
5) Selepas 2jam g hulur tangan lagi untuk amik darah kali kedua. kalau sebelumnye tangan kanan, hulur la tangan kiri plak. kalau idok, meraung la korang kesakitan..
6) BALIK!!! dan boleh makan!!!

Hokayy, disebabkan kandungan gula dalam darah aku tinggi, aku diminta untuk buat HbA1c dan BSP. pada hari yang same..huwaaa.. ;( Kalau HbA1c die akan amik darah kat lengan. kalau BSP, die akan amik darah kat ujung jari jer. tp, 4x sehari wooo.. Aritu aku wat HbA1c pukul 8pagi. yg BSP kena wat pukul 8pagi, 11 pagi, 3 petang dan 9 malam. Punye la penat aku ulang alik g klinik kesihatan hanya semata2 nk hulur jari. pas 10 saat da bleh balik. Haa, ni plak result BSP aku aritu:




Nampak kan.. Alhamdulillah, sume normal. Elehai, camne la xnormal. bkn main lg aku control makan sb nk dapatkan bacaan ni. betapa gigihnye aku nk dapatkan bacaan cantek cam gini. tp, xjugak. lepas cucuk yg kul 8pagi tu, aku ngn asben g melantak roti canai. xtahan lapoo.. tp, naseb baek bacaan cantek. tengahari nye makan nasik ayam. nasik mkn se coet jer. pastu g jenjalan bg bako sket lemak2 yg ade n dlm mase yg same nk kasi menten bacaan.hahaha. malam plak mkn nasik jgk secoet. tgk!!! kan da cantek da bacaan tuu.. tp, pas cucuk kul 9malam tu, aku ape lagi melantak neslo ais laaa.. da lame kempunan nk minum air manis pas dpt tau result MGTT tu. pas minum, hamek!! xleh nk tido plak.hahahaha..!!

Minggu lepas, 31minggu g checkup. Berat naik 0.4kg jer. hahaha. punye la aku jage, xmo bg naik mendadak berat ni haa. tp, yerla, lembik plak aku rase. xminum air manis langsung. sekarang aku amik jgk sket2 air manis. bg tenaga sket. tp, yer ar.. takut jgk. pas balik drp klinik minggu lepas da mcm berbalik pd tabiat lame. kuat mkn balik. haihh!! kena control balik ni. mggu depan ade checkup. pastu kena repeat BSP lagi. haiyoo. igt kan xyah wat dah. yer arrr, bacaan kan da cantekk. haha.. doakan semoga bacaan cantek yer..

ok, babaiii !!!

No comments:

Post a comment