Tuesday, 2 September 2014

Pengalaman Bersalin

Perghhhh..
Banyak nye habuk dalam blog ni. Da berapa kurun dah aku xhapdate blog. Sian blog aku. Xde sape pon yg kesah ngan ko kan.

Aku dah bersalin 4bulan lebih dah. Tp, baru ada masa nak hapdate blog. Punye la busy melayan anak. Belajar2 untuk manage masa. Maklum la, aku duduk dengan husband jer. MIL kat Johor. Mak plak kat Terengganu. Family sume kat Terengganu. Kat Putrajaya ni hanya ada aku, husband and si kecik comel ni.

Ok la, sebelum ni aku da penah update status facebook pasal kelahiran baby comel kami.

Ni status facebook aku:
April 27
"Alhamdulillah.segala puji bg Allah..sy tlh slmat melahirkan seorg bayi lelaki comel secara normal seberat 2.58kg pd jam 2.06pm td.. Syukur sgt2.. Terima kasih pd suami yg temankan sy drp awl smpi slmt melahirkan. N sgt2 trima kasih jgk pd sume staf kat hospital serdang.. Sume mmg sgt2 membantu.."

Yang ni plk status facebook laki aku:
"Penat...12 jam kluar umah.baru balik...
To all:
Puan Eyra Lim telah slmat melahirkan anak lelaki kami pada 2.06 PM 27/4/2014 bersamaan hari Ahad ketika hari hujan renyai2 di Wad 13 Dewan Bersalin, Hospital Serdang (dah bleh register TAWAS).tp bkn la bersalin tgh hujan.
berat bb,2.58kg sebb mak and abi die yg agak comel2.and alhamdullilah,bersalin normal and xde komplikasi semasa bersalin.
Register dlm kol 9pgi lebih,kol 11 lbih air check and air ketuban da pch and bukaan 3cm,kol 12.30 pnggil masuk ntuk check and menunggu di labour room.kol 2.06 pm selamat keluar and selamat diazankan oleh abi die.
Sekian executive summary.
Thanks pada semua yg mendoakan sepanjang perjalanan kami ini.Pengembaraan baru bermula."

Cube korang tgkk.. Punye la berjela2 status laki aku. details sangatttt,,...

Mengikut perancangan kami, ptutnye aku nk amik wad yang 1st class.. Yer ar, manje la konon, nk menempek ngn laki jer. Nk laki temankan 24jam. Ngadap die24jam. klu yg 2nd n 3rd class, husband xleh temankan. boleh ade time melawat jer. family plk duk jauh. aku arap kt laki aku je temankan. tp, yer ar. bkn aku je yg nk 1st class. rmi mak2 yg nk. n mase tu, wad 1st class da penuh. 2nd class pon penuh. aku bernaseb baek sb ade kosong utk wad 3rd class.

Meh kite cite pengalaman kite dekat nk bersalin k.

24hb April 2014, ade keluar mukus campur ngn darah. tp, darah tu kaler coklat2 gitu. coklat cerah. aku relax agi sb xde saket2 pon. lam mase same, aku asik nk membuang jer. cirit birit. belum sempat ilang penat membuang, masuk toilet lagi. gitu la aku selama 2hari.. penah jgk aku bertanya soalan ni dalam group facebook "mom to be". tp dikatenye :nk berak pon ckp". hadoii.. mgkin aku slh ayat bertanye kot. bile aku wat research n hasil daripada gugel2, its normal klu dh dekat2 nk bersalin. bertujuan untk mengosongkan usus dan sbg persediaan utk bersalin nanti.

25hb April 2014, kluar lagi mukus plug kaler2 coklat tu. tp, still xde sakit2..

26hb April 2014. Pon same ade lg mukus plug. Tp, disebabkan hari Sabtu, asben pon ade kat umah, aku pulun g bawak perut jenjalan 1 putrajaya. kebetulan plak mase tu ade expo. tp, expo ape aku dah xigt dah. saket pinggang pon, bantai gk jenjalan. nk bg cepat beranak la katekan. org cakap, bagus bykkan jalan time dekat2 due ni. (Hek elehhhhhhhh.. padahal, start 30w pon da pulun g jenjalan kuantan n ganu. dekat2 due konon..)

27hb April 2014; 4am.. aku da rase saket2 cam senggugut. tp, xsaket sgt la. macam memulas2 jer. macam nk berak pon ade..mulenye 10minit skali.pastu 7 minit skali. pastu 5minit skali. skaet yang bagi aku bleh tahan laa.. mane tak nye.. bangun kul 6pagi, mandi2. solat subuh. kejutkan asben solat subuh. pastu ckp kat hasben. dah rase saket dah ni. ckp kat asben, nk g hospital laa.. asben ckp ok jer. masing2 muke relax jer. aku siap kol MIL. ckp da ade rase saket2. MIL suh g sepital terus. kot2 mmg da nk beranak da. pastu, kol akak ipar, die pon suh g sepital gk. tande2 nk beranak da katenye. yes! aku tau tu tande. tp, jgn ler cemas sangat. aku ngn asben pon bleh jer relax2. haha. pastu kol mak aku plak. mak aku lagi dahsyat. alaaa.. lambat agi nk beranak tuuu.. hahahaha... bleh plak gitu..

perut lapo, g makan dulu. aku request nk brekpes kat KFC Alamanda ni. Tp, mase tu xbukak lagi. yer ar, mintak bekpes kul 630am.. hokey laa, xyah la. g makan kedai biase jer. asben cakap nk g makan kat cafe hospital serdang jer sb nanti senang, pas makan bleh terus register jer.

sampai kat hospital serdang, g draw duit dulu. mane la tau kot2 nk mintak deposit dulu kan. pastu g cafe nk makan. tp, kat luar cafe tu ade penimbang. sempat agi aku g timbang berat. mase tu berat aku 57kg. berat uihhh.. laki aku pon nk timbang jugak. berat kitorang same.. hahaha..

aku suh asben jer g ambikkan makanan. aku tunggu kat meja jer. time asben g amik makanan, aku rase maken saket plak perut nih. makanan da ade depan mate, sempat la makan. tp, xberselera sgt la. sekadar ilagnkan lapo jer. Alhamdulillah, kenyang. lepas makan lam kul 9 lbh, terus g register. org kat kaunter tu mintak ic aku, ic asben n kad kawen kitorang. lepas register, die suh tnggu dulu kat ruang menunggu. xlame pastu, lam kul 10lbh nurse panggil name utk cek bukaan. aku berbaring atas bed yang disediakan. die cek bukaan. perghhhh, sakit oiii. kena seluk. mau xsaket. mase tu da bukak 3cm. pastu dtg doc, cek heart beat baby. katenye laju. baby dehydrated. serta merta die kasi masuk air. 2 botol gk. pastu, heart beat pon da ok. air ketuban plak da pecah. abes lencun aku punye baju n kaen batik. nurse suh aku g salin baju sepital. kaler pink. hehe.. n pakai pad skali sb air ketuban da meleleh dah.

xlame pastu, lam kul 11 lbh aku diminta utk tunggu diruang menunggu lagi.katenye kul 1.30pm baru panggil masuk balik utk cek bukaan lg. arghhh, kna seluk lagi. aku pon g la nunggu ngn asben aku. tp, aku rs sgt2 la saket. asben tgk pon da cuak da.. time tu, xyah ckp ar, mmg sgt2 la saket cntraction nye. pegang kerusi pon, bleh bergegar. betol. sumpah!! aku xtipu. mmg kerusi tu bergegar sb menahan saket cntraction. asben igt aku da cmpur2 lapo kot. die belikan roti n aer. pas beli tu, mmg aku da xbleh nk mkn pape dah. tersangat la sakettt.. asben ckp ape pon, aku wat derk jer. ape yg die ckp pon xtau la.

lam kul 1 aku dipanggil lg. nurse suh g mkn. aku mmg xleh nk mkn. nk gerak pon da xleh sgt. aku ckp kat doktor yg lam tu. saket sgt. die suh baring atas bed. masalahnye xde bed yg kosong. so, die suh aku bring kat bed utk cek heart beat bby tu. bhgian tengah2 yg mane xde pon org lalu sgt utk pantau2. selang seminit. cntraction dtg. aku dh xtahan dh. rs nk meneran sgt2 dah. aku panggil doktor. suare xkuar. nk nanges, tp aku tahan. nti nanges kang lg ilang tenaga aku. lam pale otak aku, mmg da nk terberanak da ni. kna simpan tenaga utk meneran. 4 5 kali pggil doktor, baru la die smpi. sbnrnye, doktor mmg da dgr aku jerit2 pggil. tp, die xjumpe cri aku. aku duk tgh2.. hadoii.. aku ckp ar, aku da nk terberanak. die suh aku kangka*g. nk cek bukaan. punye la susah n keras kaki aku ni haa. mmg da mengeras kot aku tahan saket. last2 da bleh bukak kaki, 10cm!!!!! haa, amek kauu.. terus berduyun2 yg datang nengok aku. usung terus masuk labor room. suh pindah katil plak.. time xde cntraction, cepat2 aku naik katil yg lg satu tu.

disebabkan ni 1st time nk bersalin, nurse2 ajar aku care2 nk meneran. tangan pegang kedua2 kaki kat bhgian buku lali. teran time cntrction dtg. dagu letak kat dada. jgn pejam mate. aku mintak pggilkan asben. xlame pas tu asben ade sebelah. tenangkan aku.usap2 pale aku. 4 5kali gk aku meneran. smbil nunggu cntction, sempat agi aku senyum2 kat nurse tu. nurse tu siap ckp " bagus la awk ni. siap bleh senyum agi. hehe".. cntrction dtg jer, aku push. asben aku ckp, da npk rambut da. sket jer agi.. perghh.. die xseram ke tgk baby kuar? live kottt.. nurse2 kat situ pn byk membantu.. tolak2 perut. bg semangat.. mmg terbaik ar.. aku nk beranak pon senang hati.. hehehe..

xlame pastu, da penat meneran, akhirnya baby pon kuar. n sebaik kuar, baby pon kencing.. hehe.. terus ditunjukkan kat aku 'anu' baby tu. die tanye, laki ke pompuan? aku ckp la laki. okey, tepat sekali. haha.. then, nurse letakkan baby atas dada aku. fuhh.. mase tu, Tuhan jer yang tahu ape perasaan aku. sgt2 bersyukur. ngalir gak air mate. ini la anak yang aku bawak dalam perut selama 38minggu 4hari. Sungguh besar kuasaMu Ya Allah. pastu, nurse serahkan baby pada asben aku untuk azankan.

Mase tu rase letih sgt2. Tersangat2 letih. Skrg pon mesti korang letih bace entry panjang sgt kan. aku pon letih naip panjang sgt. hehe. nti aku sambung lagi part lepas azankan baby k. next entry lak. anak pon da meragam da ni.. sblm tu, meh tgk ank aku pada hari pertama dilahirkan. :) Taraaa...

27/4/2014; 2.06pm; 2.58kg; lelaki





No comments:

Post a comment