Monday, 13 February 2012

Makan Bersama

aku bukan nk cite pasal aku n tunang aku.kitorang mmg da lame xmkn bersama.sekarang ni aku nk sentuh pasal kekeluargaan sket.

mungkin kedengaran agak kelakar kan.atau, mungkin korang rase 'eleh! pasal makan pon nk post dlm blog'.ok, wutever.sape2 yg xpuas ati, sila kluar dr blog aku.haish! (marah lak aku..huhu)

ade sesetengah family, mungkin ade yang xmakan same2. serupa la dengan aku.tp, itu adalah sekarang.semenjak arwah aku meninggal hampir 2tahun yang lalu.ye, sekarang memang kami sekeuarga da jarang sangat2 mkn same2.bagi aku, makan bersama sangat penting.time makan ni la kite nk bincangkan pasal masalah seharian.time makan jugak kite dapat gurau2.(tp, bkn time menguyah nasik).time makan2 ni la kite dapat mesra2 ngan family.mungkin breakfast or luch xleh same2.yerla, ade yg g skolah n g keje.tp, time dinner, dinner la same2.

kalau dulu2, time arwah ayah aku masih ade, kitorang slalu makan same2.pas solat maghrib jer, kitorang yg pmpuan ni da sibuk kat dapur da.siapkan mne yg patut.mmg seronok.time mkn ni la kitorang share2 cite pasal keje, pasal skolah, kna marah ngan ckgu la.kna marah ngan bos.kje banyak la.terjatuh kat skolah la.td menangeh kat skolah la.n banyak ag la.ayah la pemberi nasihat.mmg sangat best.ayah lak pandai amik ati anak2.xde nk marah2 or tengking2.

tp, sekarang ni da xde da.masing2 sibuk wat hal masing2.nak2 skrg da pindah kat umah yg lg besar.sorg duk kat ruang tamu.sorg kat bilik.sorg melayan lagu.sorg ag men laptop.mkn pon da pndai mkn kat luar.xbetah mkn kat umah.even, malam2 pon hang out ngan member2.member2 lg pentig dr lepak2 ngan family.mmg da jrang sgt.dulu ade la yg nk pntau.even ayah ni xgarang, tp anak2 sume turut kate ayah.

dulu duk umah yg kecik.padan2 tuk kami sekeluarga.kadang2 bile ade yg nk tido kat ruang tamu pon da xmuat da umah.memakan ruang.nk gerak pon kadang2 berlaga punggung.tp, kitorang bahagia.nampak la jugak batang idong masing2.de depan mate. :( kitorang mmh susah.xberharta.tp, alhamdulillah, arwah ayah pandai mendidik anak2.n time mkn same2 la kitorang slalu bualkan.mcm2 yg kami bualkan.dr cite pasal dunia sampai la bekalan utk akhirat.tp, skrg ni nk berbual cmne.nk nmpak btg idong masing2 pn da susah.kdang2 umah da mcm hotel.sesuke hati keluar masuk.ni kan nk makan same2.sangat la xde unsur2 kekeluargaan.aku rindukan saat dulu2.:(
-------------
pasni, klu aku da kawen n ade anak2 nanti, aku nk makan same2 tu jadi rutin tuk family aku.aku da keje, husband aku da kje, bile ag nk luangkan mase dengan anak2 kan?

No comments:

Post a comment